Готова е първата руска ваксина срещу новия коронавирус, в чието създаване участваха военни специалисти и учени от Националния изследователски център "Гамалея", съобщи ТАСС, като цитира изказване на първия зам.-министър на отбраната Руслан Цаликов пред в."Аргументи и факти".

"Окончателната оценка на резултатите от изпитанията на нашите специалисти и на учените от центъра вече е готова. При изписването си всички доброволци, получили имунитет срещу коронавируса, се чувстваха нормално. И така - първата руска ваксина срещу новия коронавирус е готова", съобщи Цаликов пред изданието.

Твърденията от руската страна идват ден, след като дойде новина, че учените от един от най-реномираните университети в света - Оксфорд - са получили обнадеждаващи резултати от своя опит за производство на ваксина срещу COVID-19. Новината се появи в научното списание "Лансет".

 Пресслужбата на руското министерство на промишлеността и търговията съобщи за ТАСС на 16 юли, че на 30 юни са подадени документи за регистрация на ваксината в министерство на здравеопазването. През юни, след получаване на разрешение, са започнали клиничните изпитания на две форми на ваксината - течна и лиофилно изсушена, разработени от центъра и от звено на министерството на отбраната на Русия.

Течната форма на ваксината е приложена върху 43-ма доброволци в главната военна болница, а другата субстанция е тествана също върху 43-ма доброволци в Първи московски държавен медицински университет.

Втората фаза на клинични изпитания на ваксината е във финален етап, съобщи във вторник Алексей Кузнецов, помощник на министъра на здравеопазването. Въпросът за регистрацията на ваксината ще се решава след приключване на изпитанията, уточни той. 

Вчера Оксфордскят университет, който работи заедно с фармацевтичния гигант AstraZenneca по ваксина за новия коронавирус, съобщи, че ранни изпитания върху хора са показали, че те са изградили добър имунитет.